ДУТОВ, Борис

ДУТОВ, Борис (околу 1880) – архитект, руски емигрант. Проектирал и изградил поголем број објекти во Скопје, најголемиот дел од кои не постојат. Во проектирањето се придржува според академските правила со извесна слобода во декоративните апликации. Позначајни објекти: станбениот објект на фамилијата Икономови (ул. „Македонија” бр. 51) во Скопје (1922); станбен објект на Армагањан во Скопје (1930); вила „Тина” во Гевгелија (1929). ЛИТ.: К. Грчев, Архитект Борис Дутов (1880), во: Архитектурата на почвата на Македонија од средината на ⅩⅠⅩ век, Прилози за проучување на историјата на културата на почвата на Македонија, 14, Скопје, 2006, 79–84. Кр. Т.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *