ДРОПЛИ

ДРОПЛИ (Отидидае) – фамилија крупни птици од редот на кокошковидни птици (Галлиформес), кои населуваат отворени терени со густа ниска вегетација, а се гнездат на земја. Во Европа и кај нас се присутни два вида: голема дропла (Отис тарда) и мала дропла (Тетраџ тетраџ). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Миодраг Друговац