ДРОЗДОВИ

ДРОЗДОВИ (Турдус, Монтицола) – родови на релативно крупни шумски птици од фамилијата дроздови (Турдидае), кои своите гнезда ги прават на дрвја, џбунови или во процепи од карпи. Во Македонија се регистрирани 6 видови. ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.