ДИВОКОЗА

ДИВОКОЗА (Рупицапра рупицапра) – парнокопитен цицач од фамилијата празнороги (Бовидае), со должина на телото до 130 цм и тежи-Дивокоза на до 60 кг. Во Македонија ја има на шар Планина, Кораб, Јакупица, Бистра, Дешат, Стогово и на Пелистер. ЛИТ.: С. Петковски –Б. Крѕстуфек, Цицачи на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Мит-цхелл–Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П. Ј. Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј. Б. М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон–Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.