ДЕГЕНОВА ЕСПЕРЗЕТА

ДЕГЕНОВА ЕСПЕРЗЕТА (Онобрѕцхис дегении Дорфлер) – македонски флористички ендемит од фамилијата Фабацеае. Се развива на локалитетот Алшар, на станишта со висока концентрација на арсен и антимон. Се наоѓа на светската црвена листа на загрозени растенија (ИУЦН 1997 Ред Лист оф Тхреатенед Плантс). Вл. М.