ДВАЕСЕТ И ПРВА ВАФЕН

ДВАЕСЕТ И ПРВА ВАФЕН – СС БРДСКА ДИВИЗИЈА „СКЕНДЕРБЕГ” (првата половина – ноември 1944) – квислиншка воена единица, формирана од Албанци од Западна Македонија (Тетово и Гостивар) и од Косово (Пеќ, Приштина и Ѓаковица) и со една третина од вкупниот состав – Германци. Нејзиното формациско пополнување и формирање потрајало до крајот на јуни 1944 г., со состав од вкупно 15.000 вооружени лица, распоредени во Првиот и Вториот СС ридски и Дваесет и вториот СС артилериски полк. Командниот состав бил исклучиво од Германци. Во окупаторските операции Драуфгенгер (Андриевичка операција, 18-26. Ⅶ 1944, во долината на р. Лим) и Рибецал (Дурмиторска операција, август 1944) против силите на НОВЈ, претрпела значителни загуби и била осетно ослабена. Кога германската Група армии „Е” се повлекувала преку Косово и Метохија, долините на р. Ибар и Западна Морава кон р. Дрина, голем дел од албанскиот боречки состав дезертирале (октомври 1944). Поради преполовениот состав, би-ла извршена реорганизација и од остатоците од единицата и придојдените германски војници од единиците во Грција, наместо дивизија, била формирана Борбена полковска група „Скендербег” (24. Ⅹ 1940) од ок. 8.000 војници (меѓу кои ок. 3.000 Албанци), која учествувала во борбите кај Зворник и Биелина. Откако припадниците на морнаричките сили од Грција биле вратени во Германија (март 1945), остатокот од само еден баталјон војници бил приклучен кон Седмата СС брдска дивизија „Принц Еуген”. С. Мл.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *