ГУСКИ

ГУСКИ (Ансер) – род крупни птици од потфамилијата гуски и лебеди (Ансеринае), од кои кај нас се регистрирани четири вида: сива гуска (Ансер ансер), белочелна гуска (Ансер албифронс), мала гуска (Ансер ерѕтропус) и посевна гуска (Ансер фабилис). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Елена Гускова