ГУЛАБИ

ГУЛАБИ (Цолумба) – род вистински гулаби од фамилијата гулаби (Цолумбидае). По големина средни птици, со долги и остри крилја и Гулаб со кратка опашка. Во Македонија се присутни три вида, кои се задржуваат во текот на целата година. Тоа се: див гулаб (Цолумба ливиа), горски гулаб (Цолумба оенас) и гривнеш или гривјак (Цолумба палумбус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.