ГРМУШАРКИ или коприварчиња

ГРМУШАРКИ или коприварчиња (Сѕлвиа) – род ситни птици од фамилијата грмушарки (Сѕлвидае), кои населуваат отворени терени со џбунеста вегетација. Во Европа се регистрирани 12 вида, од кои 8 се среќаваат и кај нас: пегаво копривар£е (Сѕлвиа нисориа), орфејово копривар£е (Сѕлвиа хортенсис), градинарско копривар£е (Сѕлвиа борин), црноглаво копривар£е (Сѕлвиа атрицапилла), мало црноглаво копривар£е (Сѕлвиа меланоцепхала), црвеногушесто копривар£е (Сѕлвиа цантилланс), белогушесто копривар£е (Сѕлвиа цоммунис) и водени£ар£е (Сѕлвиа цурруца). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „Бирд-Лифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.