ГЛАВЕН ШТАБ на ЕЛАС

ГЛАВЕН ШТАБ на ЕЛАС – формиран во мај 1943 г. на чело со Стефанос Сарафис. По неговото формирање, воените активности на ЕЛАС се прошириле и се формирале слободни територии. Во јуни 1943 г. ЕЛАС бил признат како антифашистички сојузник и се ставил под раководство на Главната команда на Средоземноморскиот фронт. ЛИТ.: А. Вацалопулос, Хистоире де ла Греце модерне, Парис, 1975. Ст. Кис.