ГАТАЛИНКИ или лисни жаби

ГАТАЛИНКИ или лисни жаби (Хѕлидае) – единствени европски водоземци приспособени за качување на дрвја. Кај нас живее само еден вид гаталинка (Хѕла арбореа). ЛИТ.: Е. Н. Арнолд, А Фиелд Гуиде то тхе Рептилес анд Ампхибианс оф Бритаин анд Еуропе, Лондон, 2002. Св. П. – В. Сид.