ВРАНИ

ВРАНИ (Цорвидае) – фамилија мали, до средно големи птици од подредот птици-пејачки (Осцинес), од кои во Македонија се среќаваат девет видови: лешникарка (Нуцифрага царѕоцатацтес), сојка (Гаррулус гландариус), страчка (Пица пица), гавран (Цорвус цораџ), полска врана (Цорвус фругилегус), сива врана (Цорвус цороне цорвиџ), чавка (Цорвус монедула), црвеноклунеста галка (Пѕрроцораџ пѕрроцхораџ) и жолтоклунеста галка (Пѕрроцораџ грацулус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.