ВОШКИ, РИБНИ

ВОШКИ, РИБНИ (Бранцхиура) – мали ектопаразитски слатководни ракчиња. Големината изнесува од неколку до 30 мм. Паразитираат на различни видови риби. Во Македонија од поткласата рибни вошки е регистриран само 1 вид, Аргулус фолиацеус Л., со должина 7-8 мм, кој паразитира на крапот во Дојранското Езеро. ЛИТ.: Јонче шапкарев, Зоологија на без’рбетните животни. Скопје, 1991; Владимир Крпац, Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундер-пројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 23–30. В. Т. К. – М. Кр.