ВОДОЉУПЦИ

ВОДОЉУПЦИ (Хѕдропхилидае) – водни тврдокрилни инсекти. Нозете им се приспособени за веслање. Претежно се хранат со растителна храна. Ларвите живеат во вода. Во Македонија се познати 42 вида од кои, најпознат е големиот водољубец (Хѕдроус пицеус Л.). ЛИТ.: В., Георгиев, Цонтрибутион а ла цоннаиссанце дес Цолеоптерс Хѕдроцантхарес де Ѕоугославие, Ацта, Мус. Мац. Сци. Нат., Скопје, 1960, 6(2): 19-39; Владимир Крпаќ анд Бранислава Михајлова, Биодиверситѕ оф Мацедониа фром а виењ поинт оф хитхерто фаунистиц инвестигатионс. Партиципатион њитх Ундерпројецт: Класс Инсецта, Мацедониан Мусеум оф Натурал Хисторѕ – Министрѕ оф Сциенце, Финал Репорт, Скопје, 1999, 2330. В. Т. К. – М. Кр. ВОДОСТОПАНСТВОТО ВО РМ