ВЕТРУШКИ

ВЕТРУШКИ (Фалцо) – мали грабливи птици од фамилијата соколи (Фалцонидае), од кои во Македонија се среќаваат: обична ветрушка или керкенез (Фалцо тиннунцулус), степска или мала ветрушка (Фалцо науманни) и вечерна или црвенонога ветрушка (Фалцо веспертинус). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „Бирд Лифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид. Првиот вечерен весник во Македонија „Вечер”