ВЕРВЕРИЧКИ

ВЕРВЕРИЧКИ (Сциуридае) – фамилија од редот глодари (Родентиа), приспособени за живот на дрвја или на земја, каде што копаат дупки. Кај нас живеат два вида: верверичка (Сциурус Верверичка вулгарис) и стоболка (Спермопхилус цителлус). ЛИТ.: С. Петковски – Б. Крѕстуфек, Цицаци на Македонија, Скопје, 1998; А. Ј. Мит-цхелл-Јонес, Г. Амори, Њ. Богдановицз, Б. Крѕстуфек, П.Ј.Х. Реијндерс, Ф. Спитзенбергер, М. Стуббе, Ј.Б.М. Тхиссен, В.Вохралик, Ј. Зима, Тхе Атлас оф Еуропеан Маммалс, Лондон-Сан Диего, 1999. Св. П. – В. Сид.