ВЕЛЕВСКИ, Зоран

ВЕЛЕВСКИ, Зоран (Пеќ, 16. Ⅻ 1954 – Скопје, 1. IX 2005) – балетски играч. Нижо и средно балетско училиште завршил во МБУЦ „Илија Николовски-Луј” во Скопје, во класата на Т. Петковска. Член на балетскиот ансамбл при МНТ (1973–2002). Од почетокот на кариерата се истакнува со својот талент и по исклучителниот танцов сензибилитет. Брзо ги презема водечките улоги во репертоЗоран Велевски арот на балетскиот ансамбл и се здобива со статусот првенец. Се одликува со добра класична балетска техника, извонредно партнерско умеење, силно чувство за креативност и со ретко богат спектар на одиграни главни ролји, од сите танцови жанрови. Во подоцнежниот период В. раководи со приватниот центар за уметнички дејности. УЛО.: Марко (С. Христиќ, „Охридска легенда”), Вацлав (Б. Асафјев, „Бахчисарајска Фонтана”), Ферхад (А. Меликов, „Легенда за љубовта”), Базил (Л. Минкус, „Дон Кихот”), Алберт (А. Адам, „Жизел”), Зигфрид (П. И. Чајковски, „Лебедово езеро”), Ромео (С. Прокофјев, „Ромео и Јулија”) и др. Ем. Ⅹ. Карта на племето Велегезити