БУВ

БУВ (Бубо бубо) – ноќна граблива птица од фамилијата вистински утки (Стригидае), кај нас претставен со еден вид був (Бубо бубо). Населува шумски карпести подрачја во низините и планините. ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус. Цамбридге, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес”, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.