БРШЛЕН

БРШЛЕН . (Хедера хелиџ Л., фам. Аралиацеае) – трајно зелена лијана (ползавец) со ареал во Европа. Може да нарасне до 30 м во височина, прикрепувајќи се на стеблаодгледуваат (се размножуваат) и се пуштаат во стакленици. Во светот живеат околу 5.000 видови. Во Македонија се познати 19 видови. Најпознат претставник од оваа фамилија е божјата бубалка – бубамара (Цоццинелла септемпунцтата Л.), која се појавува во рана пролет. ЛИТ.: Хелмут Форсцх, Цоццинеллиден аус дем Натурхисторисцхен Мусеум Скопје, Мацедониен. Фрагмента балцаница, Мус. Мац. Сци. Нат., И1, Скопје, 1950, 137-143; Јонче шапкарев, Зоологија на без’рбетните животни, Скопје, 1991. В. Т. К. – М. Кр. Був (Бубо бубо)