БОНИФАЦИЈ МОНФЕРАТСКИ

БОНИФАЦИЈ МОНФЕРАТСКИ . (ок. 1150–1207) – маркиз од Монферат, главен водач на Четвртиот крстоносен поход, основач и владетел на солунската држава (1204–1207). По освојувањето на Константинопол не успеал да стане император на Латинското Царство. Потоа се упатил во Македонија, каде што основал крстоносна држава од западен тип со центар во Солун. Загинал во борба со Бугарите. Градинарска изложба на бонсаи