БОМБОЛ, Даре

БОМБОЛ, Даре (Прилеп, 1. Ⅰ 1907 – Скопје, 5. XI 1966) – фармацевт, активен учесник во НОБ. Дипломирал на Фарм. ф. во Загреб (1935). Учесник во НОВ од 1941, а по Втората светска војна бил прв и долгогодишен директор на „Реплек”, претседател на Фармацевтското друштво, на Црвениот крст на Македонија и активист во други општествени и хумани-Михаил Бомбол