БИРМИНГЕМСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

БИРМИНГЕМСКА ДЕКЛАРАЦИЈА – декларација за Југославија на Европскиот совет на ЕЗ за Југославија (16. Ⅹ 1992) која, во контекст на заканувачката човечка трагедија од широки размери на територијата на Југославија, се осврнува и на влошената економска ситуација во РМ и констатира потреба за преземање соодветни мерки за спречување на несаканите последици од санкциите на ОН кон СРЈ. ИЗВ.: Декларација за поранешна Југославија, Бирмингем, 15-16.Ⅹ 1992, „Меѓународна политика”, бр.1012-92. Т. Петр.