БЕАЗ-КУЛЕ

БЕАЗ-КУЛЕ . (тур.: Бела кула) – кула во Солун, изградена во времето на османлискиот султан Сулејман Величествениот (1520-1566) врз темелите на постара кула подигната во времето на Латинското Царство (ⅩⅠⅠⅠ в.). Османлиите ја користеле како тврдина, гарнизон и затвор. Поради бројните егзекуции и мачења на затворениците во неа, била позната и како „Крвава кула”. Во 1912 г., кога Грците го освоиле Солун, кулата била обоена во бело по што и го добила денешното име. ЛИТ.: Аврупа’да Османл› мимар› есерлери. Булгаристан, Ѕунанистан, Арнавудлук, ⅩⅤ. цилд, 4, 5, 6 китаб, Др. Екрем Хакки, šстанбул, 1982,; М. Кеил, Ноте ор тхе еџацте дате оф конструкцтион тхе Њхите Тоњер оф Тхессалоники, Балкан Студиес, 1973. Др. Ѓ.