БАЈАЗИД Ⅱ

БАЈАЗИД Ⅱ (Диметока, 1447 / 1448 / 1452/1453 – 26. Ⅴ 1512) – османлиски султан. Владеел со Македонија 30 години (5. Ⅴ 1481 – 25. Ⅳ 1512). Се посветил на внатрешното уредување на државата. Бил соборен од јаничарите (1512), а на власт дошол неговиот син Селим Ⅰ.Јавуз („Свирепиот”), кој го отрул. ЛИТ.: Х. Ј. Корнрумпф, Биограпхисцхес Леџикон зур Гесцхицхте Сüдостеуропас, „Сüдостеуеропаисцхе Арбеитен”, 75/Лиеф. 2 у 3., Мüнцхен, 1973; Султан Бајазид Ⅱ Х. Ганем, Етудес джхистоире ориентале. Лес султанс оттоманс, И., Парис, 1901. Ј. Јан.