АРХИЕРЕЈСКИ ЖЕЗОЛ НА ОХРИДСКИТЕ АРХИЕПИСКОПИ

АРХИЕРЕЈСКИ ЖЕЗОЛ НА ОХРИДСКИТЕ АРХИЕПИСКОПИ – украсен архипастирски стап што ја симболизира власта од Светиот Дух, која им се предава на Охридските архиепископи – поглаварите на МПЦ, од времето на апостол Павле и свети Климет Охридски до денеска. Овој апостолски Светиклиментов жезол го добива Поглаварот при интронизацијата. Тој е од сребро и е украсен на врвот со крст и со две змии. ЛИТ.: Ратомир Грозданоски, Стефан Архиепископ Охридски и Мажезол кедонски, Скопје, 2000. Рат. Гр. Архиерејски