АРТИЧОКА

АРТИЧОКА . (Цѕнара сцолѕмус Л.) – повеќегодишно растение. Се спомнува првпат во Европа (шпанија, Италија, Франција) во ⅩⅤ в. Во светот се одгледува на околу 130.000 ха, главно во Европа и во Африка. Кај нас речиси е непозната. Се одгледува заради соцветијата наречени „јаболкови”, кои се консумираат како варива или маринирани. Богата е со протеини, јаглени хидрати, витамини од групата Б, калиум, фосфор и железо. Д. Ј. Монета со ликот на Архелај И, аверс/реверс