АНАСТАСИУС, Михаил

АНАСТАСИУС, Михаил (Македонецот) (Негуш, 70-тите години на ⅩⅤⅠⅠ в. – Москва, 1725) – општественик, јеромонах. Студирал медицина во Хале. Поради знаењето на грчкиот и словенскиот јазик, помеѓу 1713 и 1715 г. бил ан-гажиран во Москва како 5-ти член на Комисијата за превод на Библијата на руски јазик. Се потпишувал: Анастасиус Мицхаелис Наусиус Мацедониус. ЛИТ.: Едуард Њинтер, Дие пфлеге дер њест-унд судслависцхен спрацхен ин Халле им 18. Јахрхундерт, Деусцхе академие дер њиссенсцхафтен зу Берлин, Вероффентлицхунген дес Институтс фüр Славистик хераусгегебен вон Х. Х. Биелфелдт, Но. 5, Берлин, 1954. М. Здр. Васко Анастасов