АЛТБАУЕР, Моше (Алтбауер, Мосхе) (Пшемишл, Полска, 12. XI 1904 – Тел Авив, Израел, 14. Ⅹ 1998) – лингвист, специјалист за староцрковнословенски, Евреин, роден и школуван во Полска, во триесеттите години на ⅩⅩ в. преселен во Израел. Издавач на Синајскиот псалтир (Псалтериум Синаитицум, ан 11тх глаголитиц манусцрипт фром Ст. Цатхерине’с монастерѕ, мт. Синаи, МАНУ, Скопје, 1971).
З. Т.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.