АЛЕКСАНДАР Ⅱ

АЛЕКСАНДАР Ⅱ (шАле´џандроз Б´ ; Алеџандрос Ⅱ) (370–368 пр.н.е.) – македонски крал од династијата на Аргеадите; најстар син на Аминта Ⅲ и на Евридика, брат на Пердика Ⅲ и на Филип Ⅱ; кове бронзени монети; воено се вклучува во внатрешните судири во Тесалија, ја освојува Лариса и поставува македонска војска во градот; убиен е во заговор на Птолемај од Алор. ЛИТ.: Диодор Сицулус., 12 Волс., Лоеб Цлассицал Либрарѕ, Харвард Университѕ Пресс, 1963; Јустини, Хисториарум Пхилиппицарум; Еџ Трого Помпеио, Либ. ЏЛИВ, Парисиис МДЦЦЦЏЏИИИ; Јустин, Филиповата историја. Прев. Љ. Басотова, Скопје, 2000. А. шук.