АЕРОДРОМ СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ , ОХРИД

АЕРОДРОМ „СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ“, ОХРИД. – започнал со работа на 5. Ⅶ 1953 г. со слетувањето на ЈАТ-овиот авион „ДЦ-3“ на релацијата Белград – СкопјеОхрид, на тревна полетно-слетна патека со должина од 1.200 м. Годишно се превозуваат околу шеесет илјади патници и се извршувааат околу илјада полетувања и слетувања со авионите на 4-5 авиопревозници, поврзувајќи го овој аеродром директно со разни европски дестинации. ЛИТ.: 1. Војна енциклопедија, Београд, 1970; Мицрософт® Енцарта® Енцѕцлопедиа 2003; Т. Тунтев, Историја на воздухопловството, Летра, Охрид, 2003. Ст. Д. и Р. Д.