АЕРОДРОМ АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ , СКОПЈЕ

АЕРОДРОМ „АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ“, СКОПЈЕ – изграден е во 1928 г. во денешната скопска населба „Јане Сандански“. Првиот патнички авион што слетал на овој аеродром на 15. Ⅵ 1928 г. бил авионот „Потез-29“ (од француско производство) на авиопревозникот „Аеропут“, кој летал на првата редовна воздушна линија Белград – Скопје – Подгорица – Мостар – Сараево – Белград. Го-дишно се превозуваат околу половина милион патници и се извршувааат околу десет илјади полетувања и слетувања со авиони на десеттина авиопревозници, поврзувајќи го овој аеродром со светот. ЛИТ.: 1. Војна енциклопедија, Београд, 1970; Мицрософт® Енцарта® Енцѕцлопедиа 2003; Т. Тунтев, Историја на воздухопловството, Летра, Охрид, 2003. Ст. Д. иР. Д. Аеродромот „Свети Апостол Павле”, Охрид