Search Results for: Сејфула

СЕЈФУЛА, Љутви Лола

СЕЈФУЛА, Љутви Лола (Лутфу Сеѕфуллах) (Скопје, 15. И 1926 – Скопје, 26. Ⅵ 2005) – актер. Во Турската драма на Театарот на народностите во Скопје е од 1950 г. до пензионирањето (1985). Учествувал и во повеќе филмски и телевизиски проекти кај нас и во

СЕЈФУЛА-ОРАК, Кемал

СЕЈФУЛА-ОРАК, Кемал (Скопје, 2. Ⅱ 1921 – Скопје, 1978) – чибукчија, комунистички деец, првоборец политичар и дипломат; Турчин. Бил член на Урсовите синдикати, на Друштвото „Јард’н“, на СКОЈ (од 1939) и на КПЈ (од 1941) и организатор на турските и алб

добредојде

Сите0-9АБВГДЃЕЖЗSИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри …

добредојде Read More »

index-mk-en

А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри АБЈАНИЌ, …

index-mk-en Read More »

hoome

Сите0-9АБВГДЃЕЖЗSИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри …

hoome Read More »

Артикли од Енциклопедија

Дигитална Македонска Енциклопедија СИТЕ 0-9 А БВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА – ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБИС ХАМИТ, …

Артикли од Енциклопедија Read More »

СЕИЗМОЛОШКА ОПСЕРВАТОРИЈА

СЕИЗМОЛОШКА ОПСЕРВАТОРИЈА – оддел на ПМФ во Скопје, создаден за систематско следење на сеизмичката активност во Македонија. Сместена е на падините на Водно, во изградба од 1957 г., кога се монтирани и првите инструменти. Денес поседува понови простор

МУСЛИ, ќемал

МУСЛИ, ќемал (псевд. Хуриет) (Скопје, 3. Ⅲ 1921) – политички работник и општественик. Завршил гимназија и педагошки курс. Бил член на КПЈ (од првата половина на 1941), член на муслиманската партиска келија во Скопје (од почетокот на јуни 1941) и, зае

Scroll to Top