Tag: солунски атентатор.

АРСОВ, Милан

АРСОВ, Милан (с. Ораовец, Велешко, 1885 – затворот во пустинскиот град Мурзук, во областа Фезан во Либија, 1908) – член на групата гемиџии, најмлад солунски атентатор. Учел во гимназиите во Битола и Солун, но не го довршил школувањето. Заедно со Димитар Мечев и Илија Тричков во Солунско ја минирале железничката линија Солун-Деде-Агач (29. Ⅳ 1903). …

АРСОВ, Милан Read More »