ПАВИЧЕВИЌ, Зоран

ПАВИЧЕВИЌ, Зоран (Сјеница, Србија, 17. Ⅵ 1936) – падобранец. Завршил гимназија во Кралево (1956). Бил падобранец во Аероклубот во Кралево. На првенството на Југославија освоил: прво (1963), трето (196

ПАВЛЕВА

ПАВЛЕВА (ПАВЛОВА), Румена Ѓорѓиева (Румена војвода) (Ѓуешево, ќустендилско, ок. 1829 – Букурешт, Романија, ок. 1895) – жена ајдутски војвода. Поради повеќе обиди за грабење и исламизирање, татко $ ран

ПАВЛЕСКИ, Станко

ПАВЛЕСКИ, Станко (с. Ерековци, Прилепско, 14. И 1959) – скулптор, унив. професор. Внесува ново формално и концептуално визуализирање на уметничките дискурси (во 80-тите и 90-тите). Дипломирал на ФЛУ в

ПАВЛОВ, Љупчо

ПАВЛОВ, Љупчо (Неврокоп, 1922 – с. Полици кај Тузла, Босна, 1942) – партизан во Колубарскиот народноослободителен партизански одред и на Втората пролетерска ударна бригада. Син на политички емигранти

ПАВЛОВ, Марко

ПАВЛОВ, Марко (с. Сечиште, Тетовско, 1785 – Тетово, 17. И 1864) – лекар. Рано останал без родители и бил присвоен од италијански трговец. Во 1807/08 г. завршил медицина во Монпелје, како еден од најст

ПАВЛОВДЕН

ПАВЛОВДЕН – христијански православен празник Собор на св. 12 апостоли – Павловден (13. Ⅶ/30. Ⅵ). Тој се паѓа следниот ден по Петровден. Св. апостол Павле не бил дел од оваа група, но поради неговите з

ПАВЛОВИЌ, Драгослав

ПАВЛОВИЌ, Драгослав (Драганче) (Драган шиљо) (Белград, 1908 – Пјеновац, Источна Босна, 21. И 1942) – комунистички деец. По гимназијата (1926) студирал на Техничкиот факултет во Бел-град и станал член

ПАВЛОВИЌ, Миодраг

ПАВЛОВИЌ, Миодраг (Нови Сад, 28. Ⅺ 1928) – српски поет и есеист, продолжувач на традицијата на интелектуалната поезија, со херметички акценти (87 песни, 1952, Столб на сеќавање, 1953, ОктаМиодраг Павл

ПАВЛОВСКИ, Божин

ПАВЛОВСКИ, Божин (с. Жван, Демирхисарско, 7. И 1942) – раскажувач и романсиер. Член на МАНУ. Завршил Филозофски факултет (катедра за книжевности) во Скопје. Член на МАНУ (од 1988). Работел како новина