Search Results for: самуилово

ГАВРА

ГАВРА (Ⅹ–XI в.) – благородник, управник на град/област во Самуиловото Царство. Му се предал на Василиј Ⅱ, по што ги добил титулите архонт и патрициј, како и дозвола за населување во Солун. Подготвувал заговор заедно со архонтот и патрициј Елемаг, управник на Берат во Самуиловото Царство. Пред да биде разоткриен од солунскиот стратег Константин Диоген, …

ГАВРА Read More »

АЛУСИЈАН

АЛУСИЈАН (XI в.) – македонски благородник, внук на Самуиловиот брат Арон и син на царот Јован Владислав. По ликвидирањето на Самуиловото Царство бил одведен во Византија да го управува како стратег Теодосипол. Доаѓа во Македонија во времето на востанието на Петар Делјан (1040/ 41), којшто му ја доверува командата над 40.000 војници за да го …

АЛУСИЈАН Read More »

Археологија

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” …

Археологија Read More »

МАКЕДОНИЈА

МАКЕДОНИЈА – широколисни Организирано масовно шини во длабоки долови со висока возшуми и неутрофилно-слабоаципошумување на опожарените шуми душна влага, во сливот на Кадина Река, Бабуна, Тресонечка Река, Голак и др. б. сојуз Лузуло-Фагион моесиацае Б

ЦРНОГОРСКО-МАКЕДОНСКИ ВРСКИ И ОДНОСИ.

ЦРНОГОРСКО-МАКЕДОНСКИ ВРСКИ И ОДНОСИ. Се воспоставуваат во средниот век кога цар Самуил го поразува дукљанскиот владетел кнезот Јован Владимир, ја приклучува неговата држава кон Самуиловото Царство, го донесува Јован Владимир на дворот во Преспа и го

ХРВАТСКО-МАКЕДОНСКИ ВРСКИ И ОДНОСИ.

ХРВАТСКО-МАКЕДОНСКИ ВРСКИ И ОДНОСИ. Датираат од средниот век (делови од Далмација влегуваат во Самуиловото Царство) и продолжуваат во контактите на Хрватите и Македонците како учесници во австро-турските војни (ⅩⅤⅠⅠ в.). Силен поттик на културните ре

ТОМАЛЕВСКИ, Георги

ТОМАЛЕВСКИ, Георги (Крушево, 16. Ⅸ 1897 – Софија, Бугарија, 1988) – раскажувач, романсиер, публицист, есеист. УШТЕ како млад (со семејството) се преселува во Софија, каде што завршува гимназија и физика на Софискиот универзитет. Работел долго како пр

ТЕРМИЦА

ТЕРМИЦА – средновековно утврдување во Струмичко во времето на Самуиловото Царство. Ја освоил византискиот војсководец Давид Аријанит (1015). Се лоцира на ок.16км југоисточно од Струмица, над селото Банско, каде што и денес се наоѓаат остатоци од тврд

Scroll to Top