Search Results for: дудук

ДУДУК

ДУДУК -. музички народен дувачки инструмент од типот надолни блок флејти. Се среќава во две димензии – како помал (дудуче, сворче) од 240 до 400 мм и поголем (понекогаш е наречен кавал) од 700 до 780 мм. Најчесто се изработува од јасеново или јаворов

ГОЛЕМ ДУДУК

ГОЛЕМ ДУДУК -. дрвен народен дувачки музички инструмент во вид на дрвена мелодиска цевка (40-60 мм) со шест мелодиски отвори, со посебен засвирач, кој се наоѓа на почетокот од горниот дел на мелодиската цевка. Се применува при чување на добиток, а по

добредојде

Сите0-9АБВГДЃЕЖЗSИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри …

добредојде Read More »

index-mk-en

А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри АБЈАНИЌ, …

index-mk-en Read More »

hoome

Сите0-9АБВГДЃЕЖЗSИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Алајдин АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБЕЦЕДАР АБИС ХАМИТ, Бедри …

hoome Read More »

Артикли од Енциклопедија

Дигитална Македонска Енциклопедија СИТЕ 0-9 А БВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ А А, а АБА АБА, Јисраел АБАЗИ, Неџат АБАЗИ, Рефет АБАЈОВ, Ахарон АБАЏИЕВ, Ѓорѓи АБАЏИЕВА – ДИМИТРОВА, Соња АБАЏИСТВО АБДЕРМАНОВ, Коста АБДИ, Фаик АБДУЛ АЗИС АБДУЛ МЕЏИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅰ АБДУЛ ХАМИД Ⅱ АБДУЛАХ, Авни АБДУЛИ, Рамиз М АБДУРАМАНИ, Адем АБДУРАМАНОВ, Дино Кљусев АБДУРАХМАН-АБДУШ, Хусеин АБДУРАХМАН-ПАшА АБЕДИНОСКИ, Мустафа АБИС ХАМИТ, …

Артикли од Енциклопедија Read More »

ОРО

ОРО – посебен вид игра, во фор-ма на синџир на меѓусебно поврзани играорци, што се движат по кружна, полукружна, спирална или змијовидна патека. Играорците се држат за рака, за појас, под рака или за рамо. Тоа е своевиден јавен собир, прилика и мес-т

Scroll to Top