БАКЛА

БАКЛА (Вициа фаба Л.) – едногодишно зелјесто растение од фам. Фабацеае. Најраширена е во Европа, Африка и во Азија. Се одгледува заради младите мешунки или за зрното. Богата е со: белковини (6,5%), незаситени екстракни материи (9,7%), целулоза (2,1%), витамини Б и Б и со антиканцерогени материи. Таа е една од најстудоотпорните мешункасти култури. Д. Ј.