АМИНТА Ⅱ

АМИНТА Ⅱ (ок. 393 пр.н.е.) – македонски крал од династијата на Аргеадите; син на Аридај, внук на Аминта, правнук на Александар И. Извесно време владее заедно со истоименикот Аминта, наречен „Малиот”, син на Аридај. За нивната власт сведочат сребрени и бронзени монети, датирани во 394/3 г. од пр.н.е.
ЛИТ.: Диодорус Сицулис, 12 Волс., Харвард Университѕ Пресс, 1963; Јустини, Хисториарум Пхилиппицарум, Парисиис, МДЦЦЦЏЏИИИ; Аристотел, Политицс, Харвард Университѕ Пресс, 1960, 4.А. шук.